Konferencja podsumowująca Dni Karpia 2015

Lokalizacja

Organizator

PARTNERSTWO dla Doliny Baryczy

Ruda Sułowska
Marta Kamińska
Email: partnerstwo@nasza.barycz.pl
71 3830432
www.dnikarpia.barycz.pl

Opis wydarzenia

2015-12-28 18:00:00

Blisko 100 osób wzięło udział w uroczystej gali podsumowującej jubileuszową 10. edycję Dni Karpia, która odbyła się 28 grudnia w Centrum Edukacyjno-Turystycznym Naturum w Rudzie Sułowskiej. Patroni, partnerzy, sponsorzy, wolontariusze i organizatorzy wszystkich 57 wydarzeń, które odbyły się w ramach tegorocznych Dni Karpia, otrzymali podziękowania za zaangażowanie i pracę. Rozstrzygnięto także konkurs kulinarny Mistrz Karpia, którego zwycięzcy uhonorowani zostali statuetkami i bonami pieniężnymi.

 

Dni Karpia, których koordynatorem jest Stowarzyszenia "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" w Miliczu, odbywają się nieprzerwanie od dziesięciu lat. Corocznie dzięki zaangażowaniu i pracy wielu partnerów publicznych, społecznych i gospodarczych towarzyszy im coraz to większa i ciekawsza liczba imprez. Celem Dni Karpia jest promocja unikalnego piękna Doliny Baryczy, jej producentów i usługodawców, a także szerokiej oferty turystycznej regionu. Dni Karpia to również możliwość promocji i prezentacji efektów licznych projektów realizowanych przez różne podmioty i instytucje dzięki środkom unijnym pozyskiwanym za pośrednictwem Stowarzyszenia "Partnerstwo dla Doliny Baryczy". Są to m.in. powstałe lub zmodernizowane miejsca rekreacyjne czy też rozbudowująca się oferta gospodarstw rybackich oraz podmiotów gastronomicznych i turystycznych.

Podsumowania jubileuszowej edycji Dni Karpia w hotelu Naturum w Rudzie Sułowskiej dokonały prezes i sekretarz Stowarzyszenia "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" Inga Demianiuk-Ozga i Marta Kamińska.

W tym roku w ramach Dni Karpia zorganizowano aż 57 imprez, które odbywały się we wrześniu i październiku na terenie Doliny Baryczy. Uczestniczyło w nich w sumie ok. 100 tys. osób. Były to wydarzenia plenerowe, aktywne, kulturalne, edukacyjne oraz gastronomiczne, takie jak m.in. konkursy kulinarne i wiedzy o regionie, spływy kajakowe, rajdy rowerowe i piesze, przejazdy bryczką, obserwacje przyrody z ornitologiem, przeglądy zespołów ludowych, festyny, rodzinne pikniki, jarmarki produktów lokalnych czy też zawody konne i wędkarskie. W programie znalazła  się także rekordowa liczba 18 kolacji rybnych, przygotowanych przez restauracje i lokale gastronomiczne z terenu Doliny Baryczy. Jednoosobowy bilet  kosztował średnio  90  zł. Z uczt, gdzie sztandarowymi daniami były ryby słodkowodne ze stawów Doliny Baryczy pod różną postacią, skorzystało 1450 osób, zarówno z naszego regionu jak i mieszkańców bardziej oddalonych miast.

W ciągu 10 lat w ramach Dni Karpia zorganizowano aż 268 imprez, z których największą frekwencję miało Święto Karpia Milickiego odbywające się na terenie byłego lotniska w Miliczu oraz Odłowy na milickiej Ostoi.

Miłym akcentem podczas konferencji w Rudzie Sułowskiej było wręczenie podziękowań za zaangażowanie i pracę włożoną w organizację barwnych wydarzeń atrakcyjnych zarówno dla mieszkańców jak i turystów, które odbyły się w ramach Dni Karpia 2015. Otrzymało je ponad 70 podmiotów. Byli to m.in. włodarze i przedstawiciele samorządów z Doliny Baryczy, czyli powiatu milickiego oraz gmin Milicz, Cieszków, Krośnice, Żmigród, Twardogóra, Sośnie, Przygodzice i Odolanów, a także właściciele gospodarstw rybackich, dyrektorzy ośrodków kulturalnych, sportowych i turystycznych, prezesi organizacji, restauratorzy, leśnicy, sadownicy, -, bankowcy i przedsiębiorcy – lokalni producenci. Szczególne podziękowania trafiły do patronów – Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałków Województw Dolnośląskiego i Wielkopolskiego, oraz lokalnych i krajowych mediów.

Ważnym, zwłaszcza dla restauratorów, wydarzeniem podczas drugiej części konferencji było ogłoszenie wyników Regionalnego Konkursu Kulinarnego Mistrz Karpia 2015, który odbył się 15 grudnia. W rywalizacji mogły wziąć udział restauracje, które w tegorocznej edycji Dni Karpia organizowały kolacje "Ryba do syta" oraz czynnie włączyły się w promocję spożycia ryb słodkowodnych hodowanych w stawach Doliny Baryczy.

Zwycięzcy restauratorzy odebrali pamiątkowe statuetki, dyplomy oraz bony pieniężne o wartości 200 zł (III miejsce), 500 zł (II miejsce) i 800 zł (I miejsce), które spożytkują na wybrane przez siebie nagrody rzeczowe. Fundatorami nagród byli: Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy", Bank Spółdzielczy w Miliczu oraz firma Florentyna z Pleszewa.

Zwieńczeniem konferencji był poczęstunek przygotowany przez Gospodę 8. Ryb w Rudzie Sułowskiej.

Agnieszka Kaczmarek

FOT. MARCIN SKIBA