Marsz szlakiem Stawów Milickich – wycieczka piesza z przewodnikiem 2016

Lokalizacja

Organizator

Usługi turystyczno-sportowe w Dolinie Baryczy BG SportsRent, Beata Głowacz

Gospodarstwo Agroturystyczne "Głowaczówka"
Ruda Sułowska 11 A
Beata Głowacz
Email: beataglowacz@wp.pl
603 976 169

Opis wydarzenia

2016-09-24 09:00:00

Wydarzenie skierowane jest do wszystkich osób, które chcą spędzić czas w Dolinie Baryczy w sposób aktywny, skosztować wizytówki naszego terenu, czyli karpia milickiego, jak również napawać się ciszą, spokojem i niezwykłością otaczającej przyrody. Przedsięwzięcie rozpoczynamy w miejscowości Ruda Sułowska (przy Gospodarstwie Agroturystycznym „Głowaczówka), skąd szlakiem stawów Południowych udamy się na dwugodzinny spacer z przewodnikiem, który w trakcie wycieczki opowie o Dolinie Baryczy i Stawach Milickich. Spacer kończyć się będzie pysznym smażonym karpiem z ziemniaczkami i surówką we wspomnianej wyżej „Głowaczówce”.

Wejściówki
Konieczność zgłoszeń zgłoszenie do 23.09.2016 r. (telefonicznie, mailowo)
Udział płatny/ bezpłatny
Udział płatny
Koszt udziału
45 zł/os
Ważne informacje
Możliwość wypożyczenia kijków nordic-walking: dodatkowo 10 zł/os.
Grupa odbiorców
Wydarzenie ogólnodostępne

Atrakcje

Możliwość zakupu produktów oznaczonych znakiem Dolina Baryczy Poleca: wyroby z suszu i loomu, przetwory owocowe, pomidory. Każdy z uczestników otrzyma drobny upominek/gadżet.

Relacja z wydarzenia

W dniu 24 września 2016 roku odbyła się wycieczka piesza z przewodnikiem "Marsz szlakiem Stawów Milickich" w ramach cyklu imprez Dni Karpia 2016.
O godzinie 9:00 uczestnicy stawili się pod Gospodarstwem Agroturystycznym "Głowaczówka", skąd wraz z przewodnikiem udali się na wycieczkę. Uzbrojeni
w aparaty fotograficzne i lornetki, a także dobre humory :)
Podczas marszu przewodnik opowiadał o Dolinie Baryczy, Stawach Milickich,
a także o cyklu produkcyjnym karpia milickiego, jak również wielu innych aspektach, które interesowały uczestników.
Trasa przebiegała wokół stawów Trześniówki na Stawach Południowych
w kompleksie rybackim Ruda Sułowska. Po około trzech godzinach, wszyscy stawili się z powrotem w "Głowaczówce", by zjeść pysznego, smażonego karpia wraz z surówką i ziemniaczkami.
Po obiedzie każdy z uczestników otrzymał pamiątkowe smycze Dni Karpia wraz
z zestawem ulotek dotyczących regionu, najbliższych atrakcji oraz systemu Dolina Baryczy Poleca, a także inne gadżety Dni Karpia 2016.