Żmigrodzki Festiwal Karpia i Lasu Karp w Lesie 17.09.17
Lokalizacja
Organizator
Gmina Żmigród, Nadleśnictwo Żmigród, Zespołu Placówek Kultury
Ruda Żmigrodzka
Marta Lewandowska
Email: gci-zmigrod@o2.pl
71 38 52 758
http://www.zmigrod.com.pl
Opis wydarzenia
Impreza plenerowa odbywająca się w otoczeniu malowniczych stawów. Towarzyszy jej wiele atrakcji, m.in. występy lokalnych zespołów, animacje dla dzieci, stoiska edukacyjne Nadleśnictwa Żmigród oraz Jarmark Lokalnych Producentów i Usługodawców z Doliny Baryczy. Podczas imprezy można odwiedzić stoiska gastronomiczne i skosztować m.in. karpia pod wieloma postaciami. W programie konkurs kulinarny „Carpie Diem”, mający na celu promocję potraw z karpia. LICZBA MIEJSC: nieograniczona, KOSZT: wstęp wolny, brak konieczności uprzedniego zgłaszania uczestnictwa.
Atrakcje
Atrakcje płatne dodatkowo:
- gastronomia
- dmuchańce
Relacja z wydarzenia
Emocje powoli opadają po Festiwalu Karpia i Lasu „Karp w lesie”, który odbył się 17.09.2017r. w Rudzie Żmigrodzkiej. Ten dzień był pełen wrażeń kulinarnych oraz artystycznych.
Od wczesnego poranka zjechało się bardzo dużo wystawców z bogatą ofertą gastronomiczną, w tym z rybką w różnej postaci. Od godziny 12:00 rozpoczął się Jarmark Lokalnych Producentów i Usługodawców z Doliny Baryczy. Na placu pojawiły się ekspozycje tematyczne Nadleśnictwa Żmigród oraz gościnnych jednostek Lasów Państwowych. To wszystko wzbudziło olbrzymie zainteresowanie, przede wszystkim wśród najmłodszych uczestników Festiwalu Karpia i Lasu. Po oficjalnym otwarciu przez Burmistrza Gminy Żmigród Roberta Lewandowskiego oraz Nadleśniczego Nadleśnictwa Żmigród Pawła Górskiego odbył się konkurs kulinarny „CARPIE IEM”. Pierwsze miejsce zajęła Dorota Kawska za danie „Karp z Sadu”, drugie miejsce zajęła Karolina Kawska – Kaźmierczak za danie „Ceviche z Karpia”, trzecie miejsce zajęło dwóch uczestników Małgorzata Kołodyńska za danie „Gołąbki w Sandaczach” oraz Robert Kaźmierczak za danie „Karp Rudy z Tajlandii”. Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i życzymy wielu nowych kulinarnych inspiracji. W tym dniu wyznaczona była specjalna „Psia Strefa”, gdzie królowały przeróżne pieski. Można było wiele dowiedzieć się m.in. o psich charakterach, adopcji oraz o dobrym zachowaniu wobec zwierząt. Dzięki temu podczas festiwalu każdy mógł spędzić czas ze swoim pupilem, nie zostawiając go samego w domu. Nadszedł również czas aby scena rozpaliła się do czerwoności. To wszystko za sprawą Grupy Tanecznej WM, Polanickich Rusałek, Stars of Melody & City Band oraz gwiazdy wieczoru Ady Maksymowicz, którzy muzycznie oraz tanecznie umilali czas podczas tego dnia. Pomiędzy występami artystów odbywało się losowanie wspaniałych gadżetów od "PARTNERSTWA dla Doliny Baryczy" oraz chlebów od Andrzeja Rybki "Chleb Komyśniak" dla osób, które wypełniły ankietę i dzięki temu pomogły organizatorom udoskonalalić kolejną edycję Festiwalu Karpia i Lasu "Karp w Lesie".
Nic dodać, nic ująć… Było pysznie!