„Karp w cygańskich rytmach” – Libero w Miliczu

Lokalizacja

Organizator

Hotel „Libero”

Milicz Kościuszki
Renata Ostrowska
Email: renata.ostrowska@hotel-libero.pl
508 030 368
www.hotel-libero.pl

Opis wydarzenia

2014-09-26 18:00:00

Wyjątkowa odsłona rybnej kolacji. Jedyna okazja do spróbowania karpia w cygańskiej odsłonie. Na stole nie zabraknie pikantnie doprawionych potraw, które specjalnie na tę okazję przygotowuje szef kuchni. 

Atrakcje

Biesiada odbędzie się przy rytmach cygańskiej muzyki.

Relacja z wydarzenia

Sala została zaaranżowana specjalnym wystrojem: podświetlonym bufetem i ścianami światłem estradowym, blat bufetu z dekoracją jesienną (dynie / jarzębina / grzyby / kolorowe liście), na stołach nakrycia, świeczki i lampki, specjalne menu, oferta dodatkowych alkoholi, wrzosy, dzbanki z wodą. Podświetlone zostało także wejście do restauracji. Dodatkową atrakcją była muzyka zespołu cygańskiego Don Teddi. W programie kolacji przewidziano powitalnego drinka (18 h), a po zajęciu miejsc imprezę otwarła witając gości właścicielka lokalu Grażyna Czupryna (18 h). Poinformowała przybyłych o menu i atrakcjach (zespół, konkurs, upominki dla wszystkich po kolacji ). Przekazała także informacje o tym, że trzy z serwowanych dań ciepłych są daniami konkursowymi i po ich podaniu Goście zostaną poproszeni o dokonanie oceny. Następnie oddała głos regionaliście – dr. Ireneuszowi Kowalskiemu, który opowiedział o tradycji Stawów Milickich i Dniach Karpia a następnie zaprosił wszystkich do obejrzenia prezentacji o stawach, zamieszkujących je dzikich zwierzętach i bogactwie miejscowej przyrody. Po pokazie filmowym podano przystawkę z łososiem i zaraz po tym zupę rybną (18.40 h). Pierwsze danie konkursowe serwowano o godz. 19.00, był to karp w piwie według prastarej francuskiej receptury nieznanej na terenie Doliny Baryczy. O godzinie 19.40 podane zostało drugie danie konkursowe – karp na niebiesko. To specjał, który był kultywowaną przez kilka wieków tradycją osiadłej tu ludności niemieckiej. Jest to karp trzymany przed podaniem specjalnej gorącej zalewie z zawartością octu, stąd ciemnoniebieski kolor ryby lekko kwaskowy smak. Danie to uzupełnione zostało delikatnym musem, puree cytrynowym i sałatą

lodową w sosie vinaigrette. Po konsumpcji goście znakomicie bawili się przy muzyce. Mogli też korzystać z zimnego bufetu, na którym znajdowały się takie specjały jak: wędzone dzwonka karpia, ryby w galarecie, ryby faszerowane, sum w sosie majonezowym. Bufet cieszył się dużym powodzeniem. Trzecie danie konkursowe podano po godzinie 21.00. Było to tagliatelle z filetem z karpia i sosem niespodzianką. Konsumpcję urozmaicił żywy i pełen temperamentu występ Cyganek, które poza śpiewem dały pokaz cygańskiego tańca. Zespół zebrał zasłużone owacje. Przed godziną 22.00 zebrano kupony konkursowe. Po przeliczeniu głosów ogłoszono wyniki konkursu dań. Zaledwie kilkoma głosami najlepszą potrawą wieczoru wybrano karpia w piwie. Po ogłoszeniu wyników konkursu na najlepszą rybę rozlosowane zostały nagrody: fundowane przez właścicieli Hotelu: dwa zaproszenia na kolacje oraz dwie butelki wina. Goście bawili się znakomicie do godziny drugiej w nocy.

Danie wieczoru: karp w piwie

Partnerzy

Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"