Kolacja Rybna Dolina Baryczy w rytmie cza-cza- Zagroda Grabownica 02.09.2017
Lokalizacja
Organizator
Zagroda Grabownica, Jolanta Bogatsu Ośrodek Edukacyjno-Wypoczynkowy
Grabownica
Jolanta Bogatsu
Email: zagrodagrabownica@gmail.com
508 134 010
http://www.zagrodagrabownica.pl/
Opis wydarzenia
Wyjątkowe połączenie edukacji przyrodniczej z zabawą taneczną i wyśmienitą kuchnią. 16:00–18:00 spacer ścieżką przyrodniczą do kompleksu stawów Mała i Wielka Amalia, Pelagia i pomnikowego dębu (wprowadzenie: nt. historii rybactwa i walorów przyrodniczych regionu); 18:30–21:00 – kolacja; 21:00–24:00 – zabawa taneczna; 21:00 – wybór najlepszej potrawy kolacji; 22:00 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. Rezerwacja telefoniczna lub mailowa, przedpłata do 16.08.2017. LICZBA MIEJSC: 60, KOSZT: 100 zł/os.
Relacja z wydarzenia
Pomimo chłodnej aury niektórzy z gości wybrali się przed kolacją na spacer z właścicielką naszą ścieżką przyrodniczą i posłuchali informacji o historii tego regionu, o cystersach, rodach von Reichenbach, Maltzahn czy Hatzfeld, o cyklu hodowlanym karpia, o Parku Krajobrazowym i spółce Stawy Milickie SA.
Po takim spacerze z aptetytem rozpoczęliśmy naszą kolację
MENU:
- Tymbalik z karpia
- Roladka szpinakowa z twarożkiem i karpiem
- Paprykarz z tołpygi na chlebku Komyśniak z piekarni „Rybka”
- Karp wędzony na soczewicy w sosie vinagrette z świeżą kolendrą i estragonem
NA CIEPŁO:
- Zupa rybna à la Zagroda
- Karp pod kurką
- Chowder z suma
- Karp w bulionie luterańskim
- Amur z patelni z polentą
- Pierogi z wędzoną tołpygą i pierogi z karpiem („Najlepszy Smak Dolnego Śląska”) + barszczyk
PONADTO:
- Bar sałatkowy z tradycyjnymi surówkami
- Pyszna szarlotka z piekarni „Rybka”
- Barek z wodą mineralną, herbatą i kawą
Konkurs na najlepszą potrawę wieczoru wygrał "Paprykarz z tołpygi na chlebku Komyśniak z piekarni „Rybka” :-)
Do tańca grał zespół Staszka Kuśnierza z Milicza.
Wszystkie bilety wzięły udział w losowaniu 22 nagród, m.in. zestawów piwnych Browar Nepomucen, koszulek i innych drobiazgów z Partnerstwo dla Doliny Baryczy oraz nagród ufundowanych przez Zagrodę.
Dziękujemy Gościom za wspólną zabawę, a załodze Zagrody - pani Dorotce, pani Marysi i Ali za perfekcyjną pracę