Konkurs Kulinarny Mistrz Karpia 2017

Lokalizacja

Organizator

Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"

Restauracja "W Starym Młynie"

Opis wydarzenia

2017-11-20 00:00:00

Zapraszamy podmioty gastronomiczne do ZGŁASZANIA udziału w konkursie Mistrz Karpia 2017.
To prestiżowy konkurs organizowany od 12 lat, którego bazą są ryby słodkowodne pochodzące z Doliny Baryczy, ryby wyjątkowe bo hodowane tradycyjną 3 letnią metodą, stąd ich smak jest niepowtarzalny.

W tym roku po raz pierwszy oprócz restauracji organizujących Kolacje Rybne w ramach Dni Karpia zapraszamy do udziału w kategorii dodatkowej: Mistrz Karpia – nagroda publiczności - restauracje z woj. dolnośląskiego i wielkopolskiego, które nie organizowały kolacji rybnych.
Jednak warunkiem przystąpienia do konkurencji konkursowych jest zaopatrzenie się w rybę z Doliny Baryczy – bo tylko ona gwarantuje ten wyjątkowy smak.

Listę gospodarstw rybackich znajdziecie tutaj: http://www.dbpoleca.barycz.pl/categories/show/8#scroll-to


Zgłoszenia udziału prosimy nadsyłać do 27.10.2017
Konkurs odbywać się będzie w dwóch niezależnych odsłonach:
I część to Mistrz Karpia nagroda jury (professional) - dla restauracji, które BRAŁY UDZIAŁ w kolacjach rybnych 2017. Kategorie:

a) najlepsza potrawa Ryby do syta oraz

b) potrawa z ryb Doliny Baryczy dla dzieci.
Jury stanowią znane i doświadczone osoby ze świata kulinarnego m.in. przedstawiciele Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, autorzy książek kulinarnych, ceniący kuchnie regionalne, redaktorzy kulinarni…


II część to Mistrz Karpia - nagroda publiczności
a) dla restauracji, które BRAŁY UDZIAŁ w kolacjach rybnych 2017 oraz
b) restauracji, które NIE brały udziału w kolacjach rybnych.
Publicznością będą goście zaproszeni na konferencję podsumowującą Dni Karpia: m.in. organizatorzy Dni Karpia, partnerzy Dni Karpia, media, wybrani losowo uczestnicy kolacji rybnych, aktywni uczestnicy wydarzeń Dni Karpia, producenci lokalni, przedstawiciele gospodarstw rybackich.
Na pewno nie będzie łatwo, bo to goście o wyrobionych rybnych gustach kulinarnych, znających smak dobrej ryby słodkowodnej, którzy z niejednego pieca rybę jedli:)

Nagrody (rozdawane 30.11.2017 na konferencji podsumowującej Dni Karpia 2017) - to: statuetki, dyplomy, nagrody rzeczowe;dedykowane, profesjonalne warsztaty.
Dla każdej restauracji, która przystąpi do konkurencji: "potrawa z ryb Doliny Baryczy dla dzieci" zapewniamy warsztaty, które odbędą się przy współudziale Julki Cymbaluk zdobywczyni I miejsca w konkursie „Masterchef junior”.

Termin i miejsce konkursu:
I część 20.11.2017 – Mistrz Karpia 2017 – nagroda jury (professional). Miejsce: Restauracja Stary Młyn, Niesułowice 25, gm. Milicz.
 II część 30.11.2017  Mistrz Karpia 2017– nagroda publiczności. Miejsce: Karczma Górecznik, Antonin, ul. Wrocławska 7, gm. Przygodzice

Zgłoszenie udziału Mistrz Karpia 2017.doc

Zgłoszenie udziału Mistrz Karpia 2017.pdf

Regulamin Mistrz Karpia 2017

Relacja z wydarzenia

Mistrz Karpia 2017 - poziom potraw - mistrzowski !!
„W przygotowywaniu dań z ryb słodkowodnych jesteśmy najlepsi” – słuchać z korytarza przed wejściem do jury – i zgadza się!!
Nasi restauratorzy reprezentują coraz wyższy poziom przygotowywania pyszności z ryb słodkowodnych. Oczywiście ważny jest produkt – bardzo ważny bo to on – świeży, hodowany w tradycyjny sposób jest podstawą tych kulinarnych wyczynów.
Konkurs Mistrz Karpia 2017 – przeniósł jury w niecodzienne smaki i zaskakujące połączenia produktów regionalnych.  „Karp saute z grzybami leśnymi w śmietanie podany z kaszotto z boczkiem, cebulką i zieloną pietruszką”, „Tatar z wędzonego jesiotra z suszonymi pomidorami, kaparami podany na pesto z rukoli” czy „Tołpyga wędzona z sosem czosnkowym”  to tylko niektóre z propozycji jakie zaserwowały restauracje na poniedziałkowym konkursie Mistrz Karpia – nagroda jury (professional). Co roku poziom jest coraz wyższy a i kucharze nabrali śmiałości w opowiadaniu o swoich sukcesach i metodzie przyrządzania potraw.
Konkurs Mistrz Karpia rozgrywa się w dwóch odsłonach – pierwsza to Mistrz Karpia-  nagroda jury (professional), w kategorii obowiązkowej – potrawy z kolacji „Ryba do syta” oraz kategorii dodatkowej - potrawa z ryb Doliny Baryczy dla dzieci.
14 restauracji, które organizowały Kolację rybną - Ryba do syta,  zgłosiło swój udział do konkursu. Poziom przygotowanych potraw, prezentacji merytorycznej oraz zgodności z lokalną kuchnią oceniało zacne grono jury w składzie: 1.Barbara Jakimowicz-Klein 2. Agnieszka Hajbura Michałowska 3. Grzegorz Pomietło  4. Zbigniew Kopycki  5. Julka Cymbaluk (zdobywczyni I miejsca w MasterChef Junior)
Do konkursu zgłosili się: Restauracja Parkowa, Restauracja Lido, Smażalnia ryb U Bartka, Restauracja KARDAMON, Restauracja "W Starym Młynie", Restauracja Grabownica, Zagroda Grabownica, Gospoda 8 Ryb, Hotel & Restauracja LIBERO, Karczma Górecznik, Karczma Rybna - Ruda Żmigrodzka, Jaworowy Dom, Restauracja Hubertówka, Restauracja  Trzcieliny.
Na wyniki musimy jeszcze poczekać, będą ogłoszone podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia 2017, która odbędzie się 30 listopada w Karczmie Górecznik, gm. Antonin. Na konferencji niektórzy restauratorzy będą walczyć również o laur Mistrza Karpia – nagroda publiczności (druga odsłona konkursu). Przygotują wówczas porcje degustacyjne dla uczestników konferencji, którzy będą mogli spróbować, a potem zagłosować na najlepszą potrawę.
Na laureatów czekają statuetki, dyplomy, nagrody rzeczowe i dedykowane, profesjonalne szkolenia gastronomiczne.

 

Konkurs Mistrz Karpia – nagroda jury (professional) odbył się 20.11.2017 w Restauracji Stary Młyn. Dziękujemy: Gospodarzom za sprawną organizację i przemiłą atmosferę, w której nie odczuwa się rywalizacji ale słyszy przyjazne rozmowy uczestników konkursu.
Jurorom za rzetelną ocenę i przełamywanie tremy wśród restauratorów, Uczestnikom za podjęcie trudu w przygotowaniu potraw i kreatywność, Fotografowi za profesjonalizm, miłą pamiątkę jaką będą zdjęcia dokumentujące konkurs, „wtarganie” starych desek, które okazały się pięknym tłem dla potraw.
Tak trzymać:)