Niedziela z produktem regionalnym z Doliny Baryczy - 06.10.2019
Lokalizacja
Organizator
Opis wydarzenia
6 października /niedziela/
Niedziela z produktem regionalnym z Doliny Baryczy
MIEJSCE: Karczma & Hotel*** Górecznik
Antonin, ul. Wrocławska 7
CZAS TRWANIA: 12:00–16:00
Cenimy sobie współpracę z dostawcami fantastycznych produktów z Doliny Baryczy – szczególnie tych z certyfikatem Dolina Baryczy Poleca. Na co dzień możecie je spotkać na półkach naszego stoiska regionalnego w Karczmie. Chcemy Wam pokazać kolejne doskonałe wytwory pracy ludzkich rąk, dlatego w ramach Dni Karpia zapraszamy Was na kolejny event pn. „Niedziela z produktem regionalnym”. Do Karczmy możecie w tym dniu przyjechać z przyjaciółmi na rowerach. Zapraszamy do udziału w rajdzie rowerowym połączonym z obserwacjami ptaków i zwiedzaniem okolicy. Organizatorem rajdu jest Gminny Ośrodek Kultury w Przygodzicach.
KOSZT: bezpłatny (dodatkowo płatne – zakup produktów lokalnych)
ILOŚĆ MIEJSC: nieograniczona
Relacja z wydarzenia
Trzecie spotkanie z produktem regionalnym
W rześką, ale piękną październikową niedzielę spotkaliśmy się w Karczmie Górecznk z wyjątkowym produktem regionalnym. Trzecia edycja "Niedzieli z produktem regionalnym" wystartowała w ramach 14. edycji Dni Karpia w Dolinie Baryczy.
Swoje wyroby podczas eventu zaprezentowali:
- Przyleśna
- Gospodarstwo Pasieczne „Gucio” Donata i Artur Kowalscy
- Piekarnia GS Przygodzice
- Jak mus to mus
Tego dnia na stoisku regionalnym w naszej Karczmie postanowiliśmy przedstawić osobiście Gościom restauracji wytwórców produktów naturalnych zrzeszonych wokół prestiżowego znaku Dolina Baryczy Poleca oraz ubiegających się o certyfikat. Reprezentantem tych ostatnich była manufaktura Przyleśna z Sośni. Właściciel marki - Krzysztof Budziński - od kilkunastu lat pracuje czynnie jako masarz. Oprócz pracy zawodowej postanowił skupić się na tworzeniu własnych wyrobów, które nawiązują do tzw. starej szkoły masarskiej. Niegdyś uczono, że wątrobianka to nie zmielona maź do smarowania, a treściwa i pełna grubo mielonych kawałków mięsa „leberka” (tak mówi się an wątrobiankę w Wielkopolsce).
Tego dnia na stoisku regionalnym w naszej Karczmie postanowiliśmy przedstawić osobiście Gościom restauracji wytwórców produktów naturalnych zrzeszonych wokół prestiżowego znaku Dolina Baryczy Poleca oraz ubiegających się o certyfikat. Reprezentantem tych ostatnich była manufaktura Przyleśna z Sośni. Właściciel marki - Krzysztof Budziński - od kilkunastu lat pracuje czynnie jako masarz. Oprócz pracy zawodowej postanowił skupić się na tworzeniu własnych wyrobów, które nawiązują do tzw. starej szkoły masarskiej. Niegdyś uczono, że wątrobianka to nie zmielona maź do smarowania, a treściwa i pełna grubo mielonych kawałków mięsa „leberka” (tak mówi się na wątrobiankę w Wielkopolsce).
Miody z pasieki „Gucio” w Sośniach to już uznana marka, do której przekonują się kolejni Goście Karczmy. Wspólnie z Donatą i Arturem Kowalskimi, właścicielami gospodarstwa pasiecznego, śmiejemy się, że jeśli zainteresowanie będzie równie wysokie, co do tej pory, to pszczoły nie nadążą produkować miodu. W swojej ofercie Kowalscy mają wszelakie miody: akacjowy, wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, gryczany, faceliowy czy nawłociowy. Ofertę dopełniają miody: wrzosowy, tymiankowy, nektarowo-spadziowy oraz spadziowy. Produkty posiadają znak Dolina Baryczy Poleca. Wczoraj osobiście swoje produkty prezentowała Donata Kowalska.Po raz kolejny była z nami też Romana Wróbel z domowej manufaktury „Jak mus to mus”. Dynie uprawiane ekologicznie w gospodarstwie Pani Romany są gwarantem wysokiej jakości, a przetwory nie zawierają żadnych konserwantów, ani zagęstników. Bogactwo produktów polega na umiejętnym mieszaniu smaków znanych i lubianych. Bo oto jak wyobrażacie sobie połączenie dyni i powideł śliwkowych? A do tego kakao? Czekoladowe mniam mniam - nazwa mówi sama za siebie.
Przed budynkiem Górecznika, tak jak przez całe wakacje, stanął wczoraj wóz w pieczywem od naszego sąsiada - Piekarni GS SCH w Przygodzicach. W asortymencie są nie tylko tradycyjne chleby na zakwasie jak sygnowany znakiem Dolina Baryczy Poleca Baryczok, ale także bułki, chleby orkiszowe, żytnie czy słodkie ciastka. Pieczywo wyrabiane jest w piekarni w naturalny sposób przy użyciu zakwasu.
Tym razem połączyliśmy siły z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Przygodzicach i zorganizowaliśmy wspólnie czas dla uczestników Dni Karpia. Kilkoro uczestników Rajdu Rowerowego w ramach Europejskich Dni Ptaków zakończyło 20-kilometrową trasę właśnie w Karczmie. Cykliści mieli okazję spróbować naszego żurku, chleba z lokalnej piekarni GS Przygodzice oraz promowanych dziś produktów.
Do zobaczenia w 2020 roku na kolejnych edycjach.