„Ryba do syta” – Głowaczówka w Rudzie Sułowskiej

Lokalizacja

Organizator

gospodarstwo agroturystyczne „Głowaczówka"

Ruda Sułowska, gospodarstwo agroturystyczne „Głowaczówka”
Ruda Sułowska
Janina Głowacz
Email: glowaczowka@op.pl
71 383 41 36, 693 905 667
www.glowaczowka.pl

Opis wydarzenia

2014-10-24 17:00:00

Kolacja składająca się głównie z dań rybnych, które są specjalnością Pani Domu. Nie zabraknie rodzinnej atmosfery i bogatego wyboru potraw. W menu m.in. zupa rybna, karp grillowany z musztardą z gruszek, lin w sosie beszamelowym. Podczas kolacji nastąpi prelekcja dotycząca Doliny Baryczy. Informacje oraz zakup biletów w cenie 60,00 zł od osoby u organizatora wydarzenia. Ilość miejsc: 50. Możliwość skorzystania z noclegu (ilość miejsc : 15-20).

Relacja z wydarzenia

dniu 24 października 2014 roku w Gospodarstwie Agroturystycznym „Głowaczówka” odbyła się druga już w tym roku kolacja rybna „Ryba do syta”.

Impreza rozpoczęła się o godzinie 18:15 powitaniem gości oraz zapoznaniem z regułami losowania i typowaniem potraw. Na przybyłych czekała już przystawka rybna. Każdy z uczestników otrzymał również menu wieczoru.

Następnie gospodyni wydawała gorące dania tj. zupę rybną porową, karpia smażonego w sosie grzybowym oraz lina smażonego w sosie beszamelowym.

Goście mogli również konsumować potrawy zimne oraz dodatki, które były serwowane w postaci „szwedzkiego stołu” m. in.:  tołpyga wędzona, karp w zalewie octowej, mus z karpia wędzonego na bagietce, sałatka z tuńczykiem, surówki, ogórki kiszone.

Około godziny 19:30 fotograf Dariusz Ogłoza opowiedział o swojej pracy jako fotografa i pasjonata przyrody, a także o Dolinie Baryczy. Prezentował również swoje prace. Następnie odbyło się losowanie nagród oraz podliczenie głosów oddanych na potrawy. Wygranym ponownie okazał się karp smażony w sosie grzybowym.

Ostatnim punktem programu były kolejne dwie gorące potrawy rybne: karp grillowany z musztardą z gruszki oraz sum w panierce, a na koniec każdy z gości otrzymał słodki deser - babeczki z owocami i galaretką.

Impreza trwała do północy, a goście opuszczali Głowaczówkę z pełnymi brzuchami i uśmiechami na twarzach.

Menu

. W menu m.in. zupa rybna, karp grillowany z musztardą z gruszek, lin w sosie beszamelowym.

Partnerzy

Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"