Konkurs Kulinarny "Mistrz Karpia" 2014

Lokalizacja

Organizator

Milicz

Opis wydarzenia

2014-11-03 10:00:00
W dniu 3 listopada 2014 roku podmioty gastronomiczne z Doliny Baryczy spotkały się na konkursie kulinarnym „Mistrz Karpia 2014”. Tegoroczna edycja – nieco różna od poprzednich, polegała na rywalizacji 14 organizatorów kolacji rybnych, organizowanych w ramach Dni Karpia.
W jaki sposób zostały wytypowane potrawy, które rywalizowały o tytuł Mistrz Karpia 2014? Wybór należał do gości rybnych kolacji, którzy oddawali swój głos na ich zdaniem najsmaczniejsze danie wieczoru. Przez dwa miesiące dowiadywaliśmy się, jaka potrawa weźmie udział w kulinarnych zmaganiach.
Poza obowiązkową kategorią, czyli daniem serwowanym podczas kolacji „Ryba do syta”, podmioty gastronomiczne mogły dobrowolnie zgłaszać dodatkowe potrawy (inne niż podczas kolacji) w dwóch kategoriach: przystawka z karpia lub innej ryby oraz danie głównie z karpia lub innej ryby.
Jury w składzie: Zbigniew Koźlik (szef kuchni hotelu Park Plaza), Anna Rumińska (przedstawiciel Slow Food Wrocław), Łukasz Wasyliszyn (fotograf, współtwórca bloga kulinarnego jedzeniadorzeczy.pl), Anna Stachowiak (Stawy Milickie SA), Marcin Żmijewski (Bank Spółdzielczy w Miliczu), miało naprawdę trudny wybór. Spośród 32 potraw, wybrano 3 Mistrzów Karpia (po jednym z każdej kategorii), a także przyznano 2 oraz 3 miejsca w każdej konkursowej kategorii.

Wyniki konkursu:
 
Jury konkursu nagrodziło potrawy w 3 kategoriach:
1.  „Zwycięska potrawa podczas kolacji”, w której zdaniem Jury najlepsza okazała się zupa krem z karpia  autorstwa Sali „Kardamon” z Odolanowa,  II miejsce przypadło restauracji „Parkowa” w Miliczu za pasztet z karpia z sosem chrzanowym, a III miejsce zdobyła restauracja „W Starym Młynie” za danie karp na musie z patisona.
2. „Przystawka z karpia lub innej ryby” – w tej kategorii zwyciężyła restauracja „Parkowa” z Milicza z przystawką „consomme rybne z ravioli z karpia”. II miejsce zajęła Zagroda „Grabownica” za danie „kulebiaczek z nadzieniem z karpia” a III Sala „Kardamon” za„miniaturki z sandacza”.
3. „Danie główne z karpia lub innej ryby” – I miejsce a zarazem tytuł Mistrz Karpia przyznano Zajazdowi „U Bartka” ze Średziny za potrawę „sum z czosnkiem”, II miejsce zdobyła restauracja „W Starym Młynie”  z Niesułowic za potrawę „karp w warzywach z Doliny Baryczy”. III miejsce przypadło Zajazdowi „Górecznik” z Antonina za „karpia w sosie piernikowym”.
 
Fundatorami nagród dla laureatów konkursu są Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”, Bank Spółdzielczy w Miliczu oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy we Wrocławiu.